Skönlitteratur

Skönlitteratur

Böckerna är sorterade på författarens efternamn. Klicka i den blå bokstaven för att komma direkt till din författare. Söker du en speciell titel så använd din dators sökfunktion.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

A

Alakoski, Susanna, Håpas du trifs bra i fengelset: roman, Bonnier, Stockholm, 2010 (fler upplagor finns).
Det är anhörigvecka på behandlingshemmet. Anni är motvilligt där, hos Sami. Efter alla vändor, löften och återfall har hon inte mycket hopp kvar. De är syster och bror och delar samma uppväxt – där det aldrig fanns pengar, alltid fanns alkohol. För Anni har livet ändå ordnat sig bra, med arbete, man och barn. För Sami har det gått åt helvete. Långa perioder har de ingen kontakt, men Annis längtan efter att få tillbaka sin bror finns alltid där.
I Svinalängorna skildrade Susanna Alakoski utsattheten ur barnens perspektiv. Här handlar det om vuxna med liknande bakgrund, som kämpar med sitt arv, sin prägling, sin överlevnad. Hennes berättelse är fylld av sorg och vrede, över drogers makt och samhällets utstötningsmekanismer, men också av styrka, humor och inte minst – kärlek.

B
C
D
E
F

Fogelström, Per Anders, Mödrar och söner: roman, Bonnier, Stockholm, 1991 (senast utgiven 2001).
Vi får bl.a. följa barnhemsbarnet Rolf. Bygger delvis på Sven Peterssons minnen från Frimurarbarnhemmet.

Frimansson, Inger, Katten som inte dog: roman, Norstedt, Stockholm, 2000 (senast utgiven 2005).
En psykologisk thriller. Bland personerna finns krigsbarnet Kaarina.

G
H

Hall, Allan, Den tappade papperslappen: [dokumentärroman om livet på Moheds barnhem i Hälsingland i början av 1940-talet], 1. uppl., Winberg Citybook, Hudiksvall, 2003.

Henricson, Inger, Stannfåglarna, Bokverket, Stockholm, 2010 (även ny uppl 2012).
Ångermanland omkring 1900. Bl.a. barnauktioner.

I

Ingelman, Göte, Repslagarens ättlingar: bygderoman från Sveriges Nordanland : personer och miljöer från tiden 1880-1940, Ord & visor, Skellefteå, 1998.
Boken bygger på autentiskt material från Jämtland och Ångermanland, och handlar om två syskon som såldes på auktion på 1880-talet. De träffades först femtio år senare.

Irving, John, Ciderhusreglerna: roman, Wahlström & Widstrand, Stockholm, 1985 (senast utgiven 2000).

J

Jansson, Tove, Muminpappans memoarer, Geber, Stockholm, 1968 (senast utgiven 2004)
Muminpappan drömmer sig ofta tillbaka till sina djärva bravader i sin ungdom, trots att uppväxten till en början upplevdes hård. Hans memoarer inleds med att han upphittades av Hemulens moster i en korg utanför ett barnhem, där han sedan uppfostrades. Muminpappan och den stränga hemulen kunde dock inte enas eller förstå varandras syn på livet, vilket ledde till att Muminpappan en natt rymde från barnhemmet. Han kom sedan att träffa uppfinnaren Fredrikson och hans vänner Joxaren och Rådd-djuret, och tillsammans inledde de ett spänningsfyllt äventyr.

K

Karlsson, Jeremiah, Tystnadens älskare, stjärnornas vän, 1. uppl., Idus, Lerum, 2012

Kepler, Lars, Eldvittnet: kriminalroman, Bonnier, Stockholm, 2011.
Bakom Lars Kepler döljer sig författarparet Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril. I ”Eldvittnet” startar berättelsen på Birgittagården, ett HVB-hem någonstans i skogen norr om Indalsälven. Här hittas en intagen flicka mördad i isoleringsrummet….

L

Lander, Leena, Den glada hemkomstens boplatser: roman, Bonnier, Stockholm, 1999.
Bland krigsbarnen som återvänt från Sverige till Finland finns en namnlös flicka, till synes utan språk. Hon får namnet Hanna Aalto. Åtta år efter sitt uppdykande försvinner Hanna spårlöst. En roman med drag av pusseldeckare.

Lundgren, Åke, Storspovens sång, Trevi, Stockholm, 1991.
Vad händer barn som mister sina föräldrar, som förlorar varandra och kastas ensamma ut i världen? Vad hände spanska sjukans offer? I romanen ”Spanskans år” (1989) berättade Åke Lundgren om en tiobarnsfamilj i Arjeplogs socken som 1920 drabbades av den fruktade sjukdomen. ”Storspovens sång” är den fristående fortsättningen. Det är berättelsen om barn som alltför tidigt tvingas bli vuxna, om prövningar, om umbäranden. Men det är också berättelsen om hur kärleken och hoppet om ett bättre liv övervinner allt. ”Storspovens sång” bygger på några överlevande barns berättelser som lyfts fram i romanens form.

M
N
O
P

Pohl, Peter, Medan regnbågen bleknar, Alfabeta, Stockholm, 1989 (senast utgiven 1999).
Om Henrik, som är nio år och på barnhem. Han hamnar sedan i ett fosterhem hos Kamrern och Gudrun, där han måste arbeta. Boken ingår i Regnbågsviten av Pohl.

Q
R
S

Schoultz, Solveig von, De sju dagarna: Två barn skapar sin värld, Wahlström & Widstrand, Stockholm, 1942 (senast utgiven 1987).
Två krigsbarn reser till Sverige med tåg via Haparanda. De första skildringen av finska krigsbarn i Sverige.

Sebald, Winfried Georg, Austerlitz, Wahlström & Widstrand, Stockholm, 2003 (ty. orig. 2001).
Den femårige Jacques Austerlitz skickas med en Kindertransport från Prag till London under andra världskriget 1939. Pojkens brittiska föräldrar raderar genom tystnad ut barnets ursprungliga identitet och pojken växer upp ovetandes om sin bakgrund. Men när han är vuxen börjar undan för undan hans historia göra sig påmind. Det får honom att undersöka var han kommer ifrån och vad som hände femtio år tidigare. Romanen har en litterär stil som kräver mycket av sin läsare. Sebald, som var en potentiell Nobelpristagare, avled i en trafikolycka strax efter att romanen kommit ut.

Stiernstedt, Marika, Fröken Liwin: roman, 1. – 13. uppl., Bonnier, Stockholm, 1925 (senast utgiven 1947).
Fröken Liwin är en ung kvinna ur övre medelklass som blir gravid och flyttar till Stockholm under förevändning att gå en utbildning. Hon inackorderar sig hos en barnmorska och det hatade barnet hämtas av en änglamakerska. Fröken Liwin är äntligen fri. Men barnet kommer ständigt att vara närvarande i hennes tankar. Efter 15 år beslutar hon sig för att hitta barnet, som visar sig vara fosterbarn i en familj. Med moderns rätt fordrar hon tillbaka barnet. Men barnet har rotat sig hos sin fosterfamilj och kan inte finna sig tillrätta hos Fröken Liwin. Boken gjorde mycket starkt intryck på sina samtida läsare.

T
U
V
W

Worth, Jennifer, Barnmorskan i East End. D. 2, Lind & Co, Stockholm, 2013.
Detta är del två av barnmorskans berättelser, som på engelska heter ”Shadows of the Workhouse”. Här finns berättelser om de människor som växte upp på Londons fattighus (arbetshus) under första hälften av 1900-talet. Även barn var intagna i arbetshusen.

X
Y
Z

Zusak, Markus, Boktjuven, B. Wahlström, Stockholm, 2008 (senast utgiven 2014).
Bokens berättare är Döden och tiden är Tyskland under andra världskriget. Huvudperson är Liesel Meminger, och hon är nio år när berättelsen startar 1939. Hennes föräldrar var radikaler eller antinazister, det förstår vi, och hon har med dem suttit i läger. Via en fosterhemsbyrå flyttas hon till fosterföräldrar i en förstad till München, och det är här – allt under det att Liesel blir äldre och får vänner, som historien utvecklas. Här upptäcker hon böcker, blir förälskad, bråkar, bevittnar bokbål. Här göms en jude i källaren. Bomber faller…

Å
Ä
Ö