Filmer

Filmer: Titelregister

Filmerna är sorterade på titelns första bokstav. Klicka i den blå bokstaven för att komma direkt till din film.

I många fall finns dessa filmer på DVD. De nyaste också på kanaler som Netflix.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

A

Adresslapp okänd. (Svensk dokumentärfilm, 2012. 28 min.)
Sverige tog emot 70 000 krigsbarn från Finland under krigsåren 1939-1945. Många fick ett bra hem men en del blev också utsatta för övergrepp och våld. Dokumentär som berättar en okänd historia om krigsbarnens liv i Sverige.

Annie. (Amerikansk familjemusikal, 1982. 126 min.)
Året är 1933 och det är depression i Amerika. På barnhemmet drömmer Annie om att hennes föräldrar ska komma och hämta hem henne. I rollerna bl.a. Aileen Quinn, Albert Finney.

August Rush. (Amerikansk film, 2007. 114 min.)
Evan Taylor är en musikalisk pojke som bor på ett barnhem och ger sig ut i världen för att hitta sina föräldrar. Regi: Kirsten Sheridan. I rollerna: Freddie Highmore, Keri Russell, Jonathan Rhys Meyers, Terrence Howard.

Australia. (Australisk film, 2008, 166 min.)
Den brittiska aristokraten Lady Sarah Ashley (Nicole Kidman) reser till Australien i slutet av 1930-talet för att leta efter sin man som åkt dit för att sälja deras ranch. Maken är dock död och hon tvingas nu själv förvalta ranchen. En delhandling i filmen skildrar myndigheternas bortförande av aboriginernas barn.

B

Barna från Blåsjöfjället. (Svensk film, 1980. 97 min.)
Mamman till de sex Blåsjöbarnen har avlidit, och pappan arbetar på tunnelbanebygge i Stockholm. Barnen ska placeras i fosterhem, men innan det kan ske har de stuckit för att söka sin pappa. (Regi: Jonas Sima.) Filmen bygger på Björn Norströms och Jonas Simas bok med samma titel.

Barnen från Frostmofjället. (Svensk film, 1945. 102 min.)
Norra Sverige i mitten av 1800-talet. Sju barn förlorar sina föräldrar och för att inte bli utackorderade till socknens storbönder flyr de från hemgården och påbörjar en lång vandring över fjället för att finna ett bättre liv. Filmen baserar sig på romanen ”Barnen ifrån Frostmofjället” (1907) skriven av Laura Fitinghoff.

Barnen på Luna. (Svensk TV-serie, 2000. 8 avsnitt, ca 28 min per avsnitt).
De fyra barnen Glenn, Torsten och systrarna Mercedes och Pärlan har förlorat sina föräldrar i en flygolycka. Eftersom de inte vill hamna i fosterhem så tar de Glenns föräldrars motorbåt Luna och rymmer tillsammans ut i Stockholms skärgård. (Regi: Tobias Falk.)

Barnet med bjällran. (Fransk animerad kortfilm, 1998. 26 min.)
Under en snöstorm hittar brevbäraren Jack en övergiven baby med en bjällra liggandes i en korg inne i skogen. Barnet döps till Charlie och växer upp i den lilla byns barnhem där hans stora tröst är bjällran som kanske kan hjälpa honom att hitta sitt ursprung. I Sverige har ”Barnet med bjällran” visats kring jul på SVT ett flertal gånger sedan 1998. (Originaltitel: ”L’Enfant au grelot”.)

Barnhemmens döttrar. (Dokumentärfilm av Thomas Kanger, 2009.)
Jennifer är fjärde generationen i sin släkt som blivit omhändertagen av samhället. Nu står hon själv inför beslutet att våga skaffa barn. I en uppföljning på den uppmärksammade dokumentären ”Stulen barndom” beskriver journalisten Thomas Kanger ett av välfärdsstatens största misslyckanden. Barnhemsbarnen som skulle räddas till bättre uppväxtförhållanden, men som istället utsattes för övergrepp och otrygghet och som sedan själva tvingades ge up

Barnhemsbarnet som blev hovtraktör – dokumentär om Tore Wretman. (Svensk dokumentärfilm, 2016)
Tore Wretman var barnhemspojke med tuff uppväxt. Hans motvilja mot barnhemsmaten var en av hans drivkrafter när han blev en av den svenska kokkonstens största. Filmen har premiär 2016 och kommer då även att visas i SVT.

Barntjuven. (Fransk-italiensk-schweizisk-tysk film, 1992. 114 min.)
Karbinjären Antonio får i uppdrag att eskortera en omhändertagen flicka och hennes bror till ett barnhem i Civitavecchia. Barnens mor har tvingat den elvaåriga Rosetta till prostitution. Barnhemmet vägrar ta emot barnen på grund av flickans bakgrund och Antonio beslutar sig för att ta barnen till sin familj på Sicilien. Deras resa till Sicilien blir strapatsrik och det knyts band mellan barnen och Antonio. (Originalets titel: Il Ladro di bambini.)

Berättelsen om Rosa – en film med och om fosterbarn. (Dansk film, 2011. Svensk text. 45 min.)
En dokumentärfilm med animerade inslag. Fem danska barn och ungdomar berättar om hur livet är när man bor i fosterfamilj och samtidigt bär på det svek deras egna föräldrar har utsatt dem för. De skildrar hur det är att växa upp med föräldrar som har alkoholproblem eller är sjuka. Och berättar om sina bekymmer, sorger och konflikter, men också om sin insikt om hur de själva ska komma vidare. Tillsammans med en tecknare och före detta fosterbarn har de gjort den animerade filmen om Rosa, en flicka som precis som de själva tvingas lämna sin familj och ensam ge sig ut på en okänd resa.

Blues Brothers. (Amerikansk film, 1980, 133 min.)
Jake Blues (John Belushi) släpps från fängelset och bestämmer sig tillsammans med sin bror Elwood (Dan Aykroyd) för att besöka barnhemmet där de blev uppfostrade av nunnor. När de höra att barnhemmet måste säljas eftersom man inte har råd att betala fastighetsskatten bestämmer sig Jake och Elwood för att samla ihop sitt gamla band för att spela in pengar till barnhemmet.

C

Capricciosa. (Svensk film, 2003. 105 min.)
Filmen handlar om 17-årige Henrik, vars mamma dör i cancer. Hans pappa faller tillbaka i sitt gamla alkoholmissbruk, och Henrik blir lämnad ensam med sina två småsyskon Oliver och Johanna. Pappan försvinner gång på gång och Henrik får ta ansvar för sig själv och syskonen. Pengarna tar slut och Henrik, Johanna och Oliver blir tvungna att flytta från lägenheten de bor i och bli fosterbarn. Regissör: Reza Bagher. Bland skådespelarna: Linus Nilsson, Rolf Lassgård, Noomi Rapace.

Ciderhusreglerna. (Amerikansk film, 1999. 126 min.)
Filmen är baserad på romanen ”Ciderhusreglerna” av John Irving. Filmen handlar om ett barnhem. Huvudpersonen är Homer Wells som aldrig blev adopterad som liten. Doktorn och föreståndaren på barnhemmet tar Homer under sina vingar, och ger honom undervisning inom läkaryrket. I hemlighet utför doktorn aborter, vilket är förbjudet. Homer lever ett enformigt liv med mycket vänskap och kärlek. Vändpunkten kommer när Candy kommer tillsammans med sin fästman Wally för att göra abort. Regi av Lasse Hallström. I rollerna bl.a. Tobey Maguire, Charlize Theron, Delroy Lindo, Paul Rudd och Michael Caine. (Originaltitel: The Cider House Rules.)

Coco – livet före Chanel. (Fransk film, 2009. 105 min.)
Filmen handlar om den berömda designern Coco Chanel, som växte upp på barnhem. Vi får följa hennes år när hon lämnat barnhemmet och innan hon blir berömd. Regi: Anne Fontaine. I rollen som Coco Chanel ser vi Audrey Tautou.

D

December Boys. (Australisk film, 2007. 105 min.)
Filmen handlar om fyra föräldralösa pojkar, Misty, Maps, Sparks och Spit, som alla är födda i december. De bor tillsammans på ett barnhem i slutet av 1960-talet och får i födelsedagspresent åka på semester hos paret McAnsh över julen. Här träffar Maps, som är det äldsta av barnen, flickan Lucy som han blir förälskad i. De får veta att en av dem kommer att bli adopterad.

Den bästa av mödrar. (Finsk/svensk dramafilm, 2005. 111 min.)
Denna Guldbaggebelönade film handlar om Eero som skickas från Finland till Sverige som krigsbarn under Andra världskriget. Han har svårt att passa in hos sin nya svenska mamma och pappa. I rollerna: Topi Majaniemi, Marjaana Maijala, Maria Lundqvist. Filmen är baserad på Heikki Hietamies bok ”Äideistä parhain” (som också är filmens originaltitel).

De värnlösa. (Norsk film, 1939. Originaltitel De vergeløse. Filmen hade svensk premiär 1943.)
Tonårspojken Albert hamnar som fosterbarn hos bonden Flugum, som använder barnen som slavar på sin gård och inte låter dem gå i skolan. Barnen plågas och misshandlas, och de får för lite att äta. Parets egna barn behandlas däremot mycket väl. När en tillsynsman kommer till gården märker han inget av barnens lidande. Han har nämligen i förväg anmält sin ankomst. Då däremot fadern till ett av barnen oanmäld dyker upp berättar sonen allt för honom. När fadern får se sonens misshandlade kropp åker han med barnen till Oslo för att klaga hos myndigheterna. Filmen har verklighetsbakgrund. 1937 stämde en 24-årig man staten eftersom han som fosterbarn inte fick gå i skola utan tvingats arbeta under slavliknande förhållanden, och därför aldrig lärt sig att läsa och skriva.

E

En buse till pappa. (Amerikansk film, 1993. 95 min.)
Småtjuven Jacks barn placeras i fosterhem när deras mamma dör. Jacks tonårsdotter Kelly flyr och övertalar Jack att hämta hennes lillebror Eddie också. Först försöker Jack att dumpa barnen hos sin mamma, men hon är en spelare och fuskar så att även hon får polisen efter sig. Jack tar då med sig barnen till New Orleans där han planerar ett rån som kan ge honom livstids fängelse. I rollerna bl.a. Patrick Swayze, Halle Berry.

En ö i havet. (Svensk TV-serie, 2003. 8 avsnitt, 231 min.)
Filmatisering av Annika Thors ungdomsromaner om de två judiska systrarna Nelli och Steffi, som kommer som fosterbarn till var sin familj på en ö i Göteborgs skärgård 1939. (Även DVD, 2008).

Ett oäkta barn. (Dokumentärfilm av Ylva Hemstad, 2011. 56 min.)
”Otvivelaktigt efterbliven” skrev en läkare om Ulf när han var 6 månader. I sju år var han inlåst på barnhem och sinnesslöanstalt. Han tvingades dela sovsal och  rastgård med efterblivna vuxna män och pojkar. När han var 7 år upptäcktes misstaget.

Ett stulet liv. (Dokumentärfilm av Thomas Kanger, 2012. 57 min.)
En film om Kent Sänd och hans livslånga uppgörelse med barnhemsåren. I filmen medverkar hans döttrar Cajsa och Klara som inte vetat hur utsatt pappan verkligen var på barnhemmen. Nu försöker de förstå varför han tog sitt liv.

F
G
H

Historien om Liz Murray. (Amerikansk TV-film, 2003. Originaltitel: Homeless to Harvard: The Liz Murray Story. 104 min.)
Liz växer upp bland droger, spyor och besvikelser hos sina drogberoende föräldrar. Hon sätts på ungdomshem. När mamman dör i AIDS bestämmer hon sig för att inte gå samma väg. Hon studerar och arbetar samtidigt, och lyckas ta sig ända till Harvard. Bygger på Liz Murrays självbiografi, ”Breaking Night”.

I
J
K

Katitzi. (Svensk TV-serie, 1979. 6 avsnitt, 30 min. långa.)
Bygger på de delvis självbiografiska ungdomsböckerna av Katarina Taikon. Första avsnittet börjar på barnhemmet. Serien gavs ut på DVD 2006.

L

Life Unexpected. (Amerikansk TV-serie, 2010-2011. 26 avsnitt i två säsonger.)
Serien handlar om Lux Cassidy, som hela sitt liv har slussats runt mellan olika fosterhem. När hennes sextonårsdag närmar sig ser Lux chansen att bli fri från sina värdnadshavare, om hon kan få en domstol att förklara henne som självständig underårig (emancipated minor). Allt hon behöver är en underskrift från sina biologiska föräldrar. Hon börjar söka efter dem, och de visar sig vara en kvinna på den lokala radiostationen och en slö barägare. Men istället för att förklara henne fri beslutar domstolen att de biologiska föräldrarna ska ha vårdnaden. Det blir många förvecklingar på den färden…

Lyckliga familjen. (Svensk kortfilm av Markus Andréasson, 2009. 30 min.)
11-åriga Sonja har en alkoholiserad mamma och flyttar till en fosterfamilj och ny skola. Hon får en äldre fosterbror. En bror som älskar Fantomen och som en dag räddar henne när de elaka skolkamraterna är ute efter henne. Sakta börjar Sonja omvärdera sin mamma och börjar inse att det modern har lovat och sagt har varit tomma ord. Oväntat slut! Medverkande: Ebba Ribbing, Marika Lagercrantz, med flera.

M

Magdalenasystrarna. (Brittiskt drama, 2002. 119 min.)
Filmen följer tonårsflickorna Margaret, som blivit våldtagen, Bernadette, som är för snygg för sitt eget bästa, och Rose, som fött barn utanför äktenskapet. Året är 1964, och platsen Irland. Flickorna är intagna på ett Magdalenahem, som drivs av en religiös organisation. Dit skickades flickor och unga kvinnor av sina familjer eller av barnhem, för att de haft sexuellt umgänge, blivit våldtagna, var utvecklingsstörda, för vackra eller för fula, eller för att de revolterade. De tvingades till tvångsarbete i tvätterier 364 dagar om året, för att befrias från sina synder. Flickorna fick svälta, blev slagna, förödmjukade och utsatta för övergrepp. Blev de gravida togs deras barn ifrån dem. Deras straff var livstidslångt. Tusentals kvinnor levde och dog hos Magdalenasystrarna. Det sista Magdalenahemmet stängde 1996. Regissör: Peter Mullan. (Originaltitel: Magdalene Sisters.)

Manny & Lo. (Amerikansk film, 1996. 88 min.)
Systrarna Manny, 11 år, och Lo, 16 år, har rymt från sina fosterhem och lever ett liv på rymmen i sin stationsvagn. När Lo märker att hon är gravid är det redan för sent att göra abort, istället kidnappar de en kvinna som de tror kan hjälpa till med graviditeten. Rollen som Manny spelas av en ung Scarlett Johansson.

Michou d’Auber. (Fransk film, 2007. 124 min.)
Messaoud blir fosterbarn hos en kvinna som döljer hans arabiska ursprung för sin make genom att döpa om honom och blondera hans hår. Han vinner snart deras hjärtan och bidrar kanske till att rädda deras äktenskap. I rollerna: Gérard Depardieu, Nathalie Baye, Samy Seghir. Regissör: Thomas Gilou.

N

Norbit. (Amerikansk romatisk komedi, 2007. 102 min.)
Filmen handlar om Norbit, som har en svår uppväxt. Norbit växer upp på ett barnhem. Han får en kompis där. Hon heter Kate. De är vänner tills Kate blir adopterad. Norbit blir aldrig adopterad. Senare i livet möter han den egoistiska Rasputia och de växer upp och gifter sig. I rollerna bland annat: Eddie Murphy, Thandie Newton, Cuba Gooding, Jr. Regissör: Brian Robbins.

O

Our mother’s house. (Brittisk film, 1967. 104 min.)
Sju syskon blir föräldralösa när deras sjuka mor dör. Eftersom de inte vill hamna på barnhem, begraver de modern och låtsas som om hon lever. De skriver till sin far, men när han anländer blir det värre.

Out of Reach. (Amerikansk film, 2004. 88 min.)
Den tidigare agenten William Lansing lever ett anonymt liv och lägger sin mesta energi på att skriva brev till Irena, hans föräldralösa fadderbarn på ett barnhem i Polen. När Irenas brev en dag slutar komma beger sig Lansing till Europa. Med hjälp av en polsk kvinnlig polis och en föräldralös pojke tar han upp kampen mot den organiserade brottslighetens hänsynslösa slavhandel med barn. I rollerna: Steven Seagal, Ida Nowakowska.

P

Philomena. (Brittiskt drama, 2013. 98 min.)
Här berättas den sanna historien om en äldre irländsk kvinna, Philomena, som aldrig kan glömma hur hon som tonåring födde en gosse på ett nunnekloster. Hon tvingades sedan arbeta av sin skuld i klostrats tvätteri. Efter tre år tvångadopteras hennes pojke. Femtio år senare börjar sökandet efter pojken. Bygger på boken ”The Lost Child of Philomena Lee”, skriven av journalisten Martin Sixsmith. I rollen som Philomena ses Judi Dench.

Q
R

Rabbit-Proof Fence. (Australisk film, 2002. 94 min.)
Handlingen utspelar sig 1931, då det var vanligt att aboriginers barn tvångsförflyttades till barnhem och institutioner. Dessa barn kallas numera ”The Stolen Generations” (Stulna generationer). Filmen berättar om tre små flickor som rymmer från det barnhem dit de flyttats, flera hundra mil hemifrån. Deras enda chans att hitta hem är att hitta det ”kaninsäkra stängslet” och sedan följa det hem. Samtidigt jagas de av nitiska myndigheter, som har hjälp av en infödd spårare.

Rasmus på luffen. (Svensk film, 1981. 105 min.)
Det är 1910. Rasmus är en föräldralös pojke som bor på barnhemmet Västerhaga och väntar på att det skall komma ett barnlöst herrskap för att välja ut ett barn att ta som sitt. Men herrskapen väljer alltid flickor med ljust lockigt hår och Rasmus beslutar sig för att rymma, helt ensam då hans bästa vän på barnhemmet – Gunnar – inte följer med. I rollerna: Allan Edwall, Erik Lindgren, Jarl Kulle. Filmatisering av Astrid Lindgrens bok med samma titel. (Det finns också en tidigare inspelning från 1955.)

S

Sleepers. (Amerikansk thriller, 1996. 147 min.)
Filmen utspelar sig i Hell’s Kitchen i New York under 1960-talet. Fyra tonåringar spelar basket och arbetar för traktens gangsters under sin fritid. När en stöld nästan orsakar en mans död sänds pojkarna till en ungdomsvårdsskola där de utsätts för misshandel och sexuella övergrepp av vakterna. De beslutar sig för att hemlighålla sina upplevelser. 11 år senare upptäcker två av dem en av sina plågoandar på en bar och hämnas. Med Brad Pitt, Robert De Niro, Kevin Bacon.

Sophie & Virginie. (Fransk-austrliak tecknad tv-serie, 1990-92. 52 avsnitt, 26 min. vardera.)
De två syskonen Sophie & Virginies föräldrar dör i en flygolycka på väg till Afrika. Syskonen får då flytta till ett barnhem. Där bor de på två olika avdelningar och får inte träffa varandra. Till slut visar det sig att deras föräldrar inte dog i en flygolycka, utan att de i själva verket har blivit kidnappade. Då vidtar syskonens kamp för att hitta sina föräldrar och ta reda på varför de blev kidnappade. Syskonen får även vänner på vägen som hjälper dem.

Stulen barndom. (Svensk dokumentärfilm av Thomas Kanger, 2005. 58 min.)
Dokumentären granskar förhållandena på barnhemmet Skärsbo i Alingsås, där flera hundra pojkar satt i olika perioder fram till för några årtionden sedan. Denna dokumentärfilm ledde till att Vanvårdsutredningen tillsattes.

Söndagarna med Cybèle. (Fransk film, 1962. 110 min.)
Handlingen utspelar sig i en förort till Paris, kring Pierre som är en veteran från Indokinakriget och Cybèle som lämnas på ett barnhem av en far som inte älskar henne. Pierre plågas av skuld efter kriget, där han råkat döda ett oskyldigt barn när han nödlandade sitt sönderskjutna plan. Han ser när Cybéle lämnas till barnhemmet, och efter ett tag låtsas han vara flickans far så att hon kommer därifrån för ett tag. (Originalets titel: Les Dimanches de Ville d’Avray.)

T

The Story of Tracy Beaker. (Brittisk TV-serie för barn, 2002-2006. 120 15-minutersavsnitt. Finns på DVD och Youtube.)
Tv-serien bygger på en bok med samma namn, författad av Jacqueline Wilson (boken finns också på svenska: ”Historien om Tracy Beaker”). Seriens huvudperson, Tracy Beaker, är 10 år när serien börjar, och bor på ett barnhem. För de vuxna är hon ett ”problembarn”, som drömmer och inte håller sig till sanningen. Historien handlar om Tracy och hennes önskan att komma bort från barnhemmet. I fjärde säsongen blir hon fosterbarn, och i femte säsongen adopteras hon.

The Unloved. (Brittiskt TV-drama, 2009. 140 min.)
Filmen handlar om en 11-årig ficka, Lucy, som växer upp på barnhem. Den är delvis självbiografisk, och drog två miljoner tittare när den sändes i England.

U
V

Vi som överlevde Rågsved. (Svensk dokumentärfilm av Tom Alandh, 2008. 55 min.)
På slänten vid tunnelbanan i Rågsved i södra Stockholm samlades ungdomar på 70-talet. Där fanns missbruk och kriminalitet. Filmen visar några av dem som överlevde uppväxten i Rågsved och berättar om dem som inte gjorde det. I den grupp ungdomar som samlades på slänten i Rågsved har fler än 50 dött. Alldeles för unga. I filmen medverkar också deras barn, av vilka flera omhändertogs.

Vit oleander. (Amerikansk dramafilm, 2002. 109 min.)
Handlar om den 15-åriga Astrid, som hamnar i fosterhem och ungdomshem när modern skjuter sin man. I rollerna ses bland andra Michelle Pfeiffer, Renée Zellweger, Robin Wright Penn och Alison Lohman.

W

Walborgs ungar. (Svensk dokumentärfilm av Andja Arnebäck, 2009. 56 min.)
Andja Arnebäcks mormors mor, Walborg Leontina, var en fattig, ensamstående fabriksarbeterska med många barn. Flera av barnen omhändertogs av samhället och sattes på Stretereds skol- och vårdhem, även kallat ”Idiotanstalten”, i Kållered utanför Göteborg. Två av sönerna tvångssteriliserades, en flicka dog. Ett fjärde barn, Andjas mormor, skulle också steriliseras, men gjorde sådant motstånd att ingreppet inte kunde genomföras. Genom intervjuer med syskonskaran och genom arkivhandlingar berättas historien om de fattigas utsatthet i mitten av 1900-talet. Filmen har visats på flera filmfestivaler och i SVT.

X
Y
Z
Å
Ä

Älska mej. (Svensk långfilm, 1986. 126 min.)
Sussie är femton år, uppvuxen med sin alkoholiserade mor och i avsaknad av en fadersfigur som hon endast har ett tummat fotografi av. På grund av sin uppväxt har hon bott i flera fosterhem och samhället ger henne nu en sista chans hos familjen Lindgren i ett stort hus vid havet. I rollerna Anna Lindén, Tomas Fryk, Lena Granhagen, Tomas Laustiola, Ernst Günther, m.fl. (Regi: Kay Pollak.)

Ö