Vem har varit fosterbarn? De har alla varit det!

Varje människa som varit samhällsplacerad på barnhem, fosterhem eller familjehem är en unik människa. Alla har de sin historia och sina erfarenheter av barndomen. De har också olika erfarenheter av vuxenlivet. Samhällets Styvbarn erkänner denna mångfald och strävar efter att ändra negativa uppfattningar och stereotyper om de som varit samhällsplacerade.

Inom Samhällets Styvbarn delar vi våra olika erfarenheter och använder dem för att hjälpa varandra och bidra till att stödja unga människor som lämnar samhällsvården.

Att lämna samhällsvården kan vara en svår tid i livet. Det finns många praktiska saker att brottas med, finna en bostad, välja en utbildning, hitta ett arbete, sköta sin ekonomi. För många är det första gången de lever ensamma. Och även om tidigare samhällsplacerade är överrepresenterade bland samhällets mest missgynnade grupper, så kommer många tidigare samhällsplacerade att leva ett lyckligt och framgångsrikt liv.

Detta vill vi lyfta fram, samtidigt som vi är medvetna om att många problem återstår att lösa.

Samhällets Styvbarn består av människor som varit samhällsplacerade under olika perioder av sin barndom och under olika decennier, och som har gått igenom den prövning det innebär att komma ut i vuxenlivet med en samhällsplacering bakom sig. Vi kan erbjuda hjälp och stöd åt de som idag lämnar samhällsvården.

Alla har vi olika erfarenheter av barndomen och vuxenlivet, men vi har det gemensamt att vi haft samhället som förälder, vi har alla varit samhällets styvbarn.

 

Morgan Alling

Morgan Alling är skådespelare, manusförfattare och regissör. Han föddes i Mölndal utanför Göteborg 1968. I sitt sommarprogram 2009 berättade han om sin svåra uppväxt i fosterhem och barnhem. Han har också skrivit om detta i sin självbiografiska bok Kriget är slut (Forum, 2010). 

morgan_alling

Jessica Andersson

Jessica Andersson är sångerska och född 1973 i Stockholm. Hon växte upp på olika platser i landet och bor numera i Trollhättan. Hon slog igenom i Fame Factory 2002 och vann den svenska melodifestivalen 2003. Hon utgav 2009 den självbiografiska boken När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var (Bonniers förlag). 2012 deltog hon i TV 3:s dokumentärserie Livet blir bättre, och berättade om missbrukande föräldrar, fosterhem och barndomsdrömmen att bli sångerska och få sjunga i Melodifestivalen.

jessica_andersson

Kikki Danielsson

Kicki Danielsson är folkkär country- och dansbandssångerska. Hon föddes i Osby i Skåne 1952 och växte upp i fosterhem och adoptivhem. Hos Skavlan berättade hon 2010 om en fosterhemsplacering, där hon stängdes in i källaren om hon inte åt maten som ställdes fram. I boken Kikki Danielsson. Ett schlagerliv (Lind & Co, 2011) berättar hon om sin barndom och sitt artistliv.

kikki_danielsson

Johan Holmsäter

Johan Holmsäter är idrottsledare och entreprenör. Han föddes 1947 och beskriver sin barndom så här: ”Uppväxt som skilsmässobarn till konstnärliga föräldrar som inte klarade sin tillvaro varför jag tillbringade större delen som barn på olika barnhem och institutioner mellan 1947-68.” Han arbetade 1975-78 som ansvarig idrottslärare inom studentidrotten i Stockholm och startade då det som kom att bli Friskis&Svettis, och ledde detta under tio år. Johan Holmsäter är sedan 1986 eldsjälen bakom hälsoföretaget Liv & Lust. 

johan_holmsäter

Hugo Hegeland

Hugo Hegeland var nationalekonom och riksdagspolitiker. Han föddes 1922 i Göteborg och växte upp på olika barnhem och fosterhem i samma stad. Han var en studiebegåvning och doktorerade i nationalekonomi 1952 och arbetade sedan vid olika universitet i Sverige och utomlands innan han blev professor i Umeå 1965. Åren 1970-77 var han rektor för Socialhögskolan i Göteborg, och åren 1982-94 moderat riksdagspolitiker. Han har berättat om sin barndom i böckerna Barnhemsbarn. Min kollektiva uppväxt (Natur och kultur, 1984) och Skyddslingarna på Ekedalen (Tre böcker, 1988). 

hugo_hegeland

Eyvind Johnson

Eyvind Johnson var en svensk författare och översättare. Han föddes i Överluleå 1900, och växte upp som fosterbarn i Norrbotten. Som 14-åring lämnade han hemmet och började arbeta. 1919 flyttade han till Stockholm och debuterade som författare 1924. Han skrev bland annat den delvis självbiografiska romansviten Romanen om Olof. Han invaldes i Svenska Akademien, och erhölls Nobelpriset i litteratur 1974. Han avled 1976.

eyvind_johnsson

Stefan Löfven

Stefan Löfven är politiker och fackföreningsledare. Sedan 2012 är har partiledare för Socialdemokraterna. Stefan Löfven föddes i Stockholm 1957, men växte från 10 månaders ålder upp hos kärleksfulla fosterföräldrar i Sollefteå. Löfvens liv finns beskrivit i boken Humlan som flyger. Berättelsen om Stefan Löfven, skriven av Lena Hennel och Lova Olsson (Norstedts, 2013).

stefan_löfven

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe föddes i Los Angeles 1926. Hon lämnades på barnhem 1935 och bodde därefter i tolv fosterhem fram till 1941 och utsattes för övergrepp och försummelser. Som vuxen sökte hon sig till filmen och blev en av Amerikas mest berömda skådespelare och fotomodeller. Hon avled i sin födelsestad 1962. Den kanske bästa skildringen av Marilyn Monroes liv är skönlitterär: Joyce Carol Oates roman Blonde (på svenska på Bonniers förlag 2001).

marilyn_monroe

Nils Poppe

Nils Poppe var skådespelare, komiker och teaterdirektör. Han föddes i Malmö 1908 och utackorderades till en änglamakerska som försökte svälta honom till döds, men räddades av de som kom att bli hans fosterföräldrar. Nils Poppe var redan i skolan en komiker och siktade tidigt mot teatern. På 1940-talet blev Nils Poppe landets ledande filmkomiker, med roller som Fabian Bom i Bom-filmerna. 1966 tog han över Fredriksdalsteatern i Helsingborg, som han ledde till 1994. Han avled i Helsingborg år 2000.

nils_poppe

Fatima Whitbread

Fatima Whitbread är en brittisk spjutkastare. Hon föddes 1961 i London och växte upp på barnhem och fosterhem fram till att hon adopterades vid 14 års ålder. Hennes berättelse om sina barndomsår är skrämmande lik berättelser från Sverige. Barndomen var en mardröm och endast kärleken till idrotten räddade mig, säger hon. 1986 satte hon världsrekord i spjutkastning för damer och året därpå tog hon guld i Friidrotts-VM i Rom. Hon vann också flera andra VM- och OS-medaljer.

fatima_whitbread

 

Cher

Cher är en amerikansk sångare och aktris. Hon föddes 1946. Hennes föräldrar skildes när Cher var tio månader gammal, men gifte sig och skilde sig två gånger till efter det. Cher placerades i fosterhem en kort tid under barndomen p.g.a modern inte hade pengar. Men Cher fick komma tillbaka hem igen till modern. Modern gifte senare om sig med en man som adopterade Cher.

 

Cher

 

Victoria Rowell

Känd från serien ”The young and the Restless”. Hon föddes 1959. Hennes mor led av schizofreni. När Victoria var 16 dagar gammal blev hon och hennes syskon placerade i fosterhem.Victoria var i flera olika fosterhem innan hon till slut kom till ett där hon fick stanna och började sen med balettlektioner. Victoria har skrivit boken ”The Women Who Raised Me”

 

Victoria_Rowell

 

Ashely Rhodes-Courter

Född 1985 och vid tre års ålder togs hon om hand av sociala myndigheter. Ashley tillbringade nio år på fjorton olika fosterhem, vilka en del av dessa var våldsamma. Vid tolv års ålder när hon var placerad på ett barnhem så blev hon adopterad. Ashley arbetar som ambassadör för American Humane Association. Ashley har studerat barnskyddet i Europa, Sydafrika och Kina och hon har skrivit boken: Three Little Words

Ashley-rhodes-courter