Solidaritetsmötet i söndags

Normal
0

21

false
false
false

SV
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

I går, den 16 februari, genomfördes solidaritetsmötet för Stockholms lokalförening. Tyvärr stördes mötet av ett par personer. Men när det problemet var avklarat, så blev det ett varmt och glatt möte. Med på mötet var riksförbundets styrelse som samtalade med medlemmarna runt borden. Några av styrelsen höll också anföranden.

Yvonne Palm från Göteborg, som också är vice ordförande i riksförbundet, berättade om hur de arbetar i Göteborg för att få en trevlig och varm känsla på sina möten. Även i Göteborg har de haft problem tidigare men kunnat lösa det eftersom medlemmarna kom till mötena och slog vakt om den goda stämningen mot de som försökte störa. Hon berättade mycket från verksamheten i Göteborg, som att de har särskilda samtalsgrupper och att det pågår ett intensivt arbete kring den kommande barnhemsutställningen på Göteborgs historiska museum.

Robert Wahlström från Malmö, som också är förbundssekreterare i Samhällets Styvbarn, berättade om hur de löst problem i Malmö. De har särskilda samtalsgrupper också där, och de har genomfört en föryngring i styrelsen.

Benny Jacobsson, riksförbundets ordförande, avslutade mötet med att berätta att ett nytt årsmöte kommer att inkallas i Stockholm, så att lokalföreningen ”kommer upp på rälsen igen”.

På riksförbundets hemsida och facebooksida har Yvonne Palm berättat om sina intryck av Solidaritetsmötet. Den texten finns också här nedanför.

Yvonne Palms berättelse om solidaritetsmötet i Stockholm

I helgen 15-16 februari hade förbundsstyrelsen sitt möte i Stockholm. Vi hade tidigare planerat att ordna en stödträff/gemensamhetsträff för Stockholms lokalförening. Detta utifrån att de tappat mycket av sin verksamhet och sina tidigare medlemsbesökare på möten. Många medlemmar har under senaste året sökt stöd och råd från riksförbundet, det har varit trakasserier mot enskilda lokalmedlemmar, otrevlig stämning på många möten där några personer betett sig respektlöst mot andra. Stockholms försök till årsmöte, som hölls i veckan, slutade riktigt dåligt. Icke medlemmar hade trängt sig in på deras möte och vägrat gå, trots att lokalföreningens ordförande vänligt bett icke medlemmar att lämna lokalen. Det blev bråkigt, stökigt och flera äldre, gamla medlemmar blev också mycket rädda och osäkra i den situationen. Flera lämnade mötet. Ordförande i lokalföreningen, kunde endast genomföra några punkter på årsmöte. De delar som bl.a. genomfördes var bokslut, revisionsberättelse och ansvarsfrihet för avgående styrelse samt val av ombud till årsstämman i Göteborg. Idag finns det då alltså ingen vald styrelse. Det måste därför kallas och genomföras ett nytt årsmöte snarast. Alla punkter måste tas om där samtliga närvarande skall vara medlemmar i lokalföreningen, och därmed röstberättigade. De punkter som det tidigare beslutats om kommer återigen att fattas beslut om i demokratisk ordning. Det innebär också att de ombud som då valdes till årsstämman förhoppningsvis kan väljas igen om medlemmarna så beslutar.

Utifrån denna svåra situation i Stockholm beslutade förbundsstyrelsen sig för att ta sitt ansvar och kalla alla medlemmar i lokalföreningen till en solidaritetsträff igår, söndag. På diverse bloggar och Facebook-sidor har det skrivits, av olika personer, att inte alla medlemmar i lokalföreningen var inbjudna till söndagens träff, det är inte sant. Alla, och då menar jag alla medlemmar i lokalföreningen, var inbjudna av förbundsstyrelsen.

Till träffen på solidaritetshuset kom, till min och vår stora glädje, många medlemmar. Tyvärr kom också en person, som inte är medlem och bar sig mycket illa åt tillsammans med en person som är medlem. Det var också de personer, tillsammans med några andra, som bevistat det tidigare årsmötet i veckan och även där ställt till stor oreda. Vi bad personen, som inte var medlem, att vara snäll och gå. Detta möttes med förakt, hårda ord, hätska kommentarer från ovannämnda två personer. Många medlemmar blev oroliga och upprörda, kände sig rädda. Träffen började spåra ur och situationen var kritisk. Vi bad om lugn och ro, bad personen som inte tillhör lokalgruppen att vara så snäll att lämna lokalen. Detta bemöttes med än mer okvädningsord och påhopp. Vi tvingades då att tillkallade polis. Då polis anlände och bad personen att lämna lokalen valde även den andra personen att avlägsna sig, båda under högljudda protester, där det också slängdes glas och tallrikar i golvet….

Vi är otroligt ledsna för att många medlemmar fick en så svår och tråkig situation denna söndag. De många medlemmar som trots allt stannade kvar och vi i styrelsen fortsatte vår träff. Det blev till sist en mycken bra träff, alla härliga medlemmar, många viktiga samtal, berättelser om hur viktigt det är att få träffas i styvbarnen och hur stor längtan de har över att få en lugn, trygg och kreativ grupp i lokalföreningen. Vi hade lotteri med flera roliga priser och där 1:sta pris var böcker. Vi åt jättegoda smörgåstårtor, samtalade i lugn och ro och drog upp planer för ett nytt årsmöte, en aktiv lokalförening 2014. Medlemmarna stannade kvar länge, länge i härlig samvaro och skön gemenskap, precis så som det självklart alltid bör vara. Flera av medlemmarna kommer vi att träffa snart igen när vi har vår årsstämma i Göteborg 15 mars. Där ska vi bl.a. hylla de personer som startade styvbarnen för tio år sedan just precis i Göteborg. Vi skall gemensamt besöka platsen för föreningsstarten, Vidkärrs barnhem och vi ska ha en fin, lugn, intensiv, glad, sorgsen och alldeles underbar helg i Göteborg.

Vi önskar Stockholms lokalförening all lycka i sitt arbete med att återstarta sin viktiga verksamhet för hela Sverige. Vi i styrelsen kommer att stödja, peppa och göra allt vi kan, för att medlemmarna skall känna sig trygga och respekterade i sitt arbete. Vi borde, med facit i hand, ha agerat mycket tidigare. Vi tackar fd ordförande i lokalföreningen för hennes idoga arbete, all heder !!!!

Vi kommer från och med nu att polisanmäla alla hot, förtal och kränkningar som tidigare kommit och eventuellt kommer mot alla oss medlemmar i styvbarn runt om i landet. Vi kommer att be om polishandräckning varje gång personer eventuellt tränger sig in på möten dit de inte har tillträde. Vi kommer att be om polishandräckning varje gång personer hotar, trakasserar och kränker medlemmar på träffar och möten. Det är det minsta vi är skyldiga alla våra fina medlemmar runt om i vårt avlånga land. Vi medlemmar skall kunna känna oss trygga och välkomna på alla våra träffar och möten.

Med varma hälsningar, Yvonne Palm

4 kommentarer till “Solidaritetsmötet i söndags

 1. Hej
  Jag brukar inte gå på möterna för i bland får man prioritera i livet .Och jag tillhör dom som ej fick ersättning men det gör inget jag tycker föreningen är viktig för dom som behöver det .Att det finns så otrevliga människor som förstör möten är över mitt förstånd så bara lycka till i fortsättningen.
  Maria

 2. Hejsan!! Jag har tyvärr inte varit med på något möte på länge! Orsaken har varit att jag inte mått så bra. Jag hoppas att det vänder snart, så jag kan vara med. Tråkigt att det varit stökigt på era två sista möten! Det är så viktigt att träffas för att sitta och prata i lugn och ro och ha trevligt tillsammans!!! Varma hälsningar Minvor Lundberg medlem i Stockholm

 3. Mitt 1:a möte intressant höra hur det fungerar i göteborg m.m
  Men trist att föreningen stockholm inte håller ihop.
  för övrigt var det trevlig stämmning efter denna avhysning.
  Jan

 4. Jag försöker att gå på mötena men eftersom jag har daghundar och ägarna har svårt att komma tidigare för att hämta deras hundar så då får jag stå över fast jag hellre skulle vilja gå på de möten som finns. Jag det finns människor som vill störa och förstöra för andra, det är verkligen synd, men jag ska försöka att komma på mötena i framtiden, för det är ju det jag vill.
  Ilona

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *