Om Barnhemsbarn/Hitta Hem utställningen

Hej Alla medlemmar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hösten börjar närma sig. Som ordförande för Förbundet har det varit en hel del att göra även under sommaren. Ibland händer något snabbt och koncist. Vad förbundet nu är mycket engagerad i är Barnhemsbarn/Hitta Hem utställningen som avslutas i Göteborg.I samband med upprättelsen i Stockholms stadshus 21 november 2011 öppnades vandringsutställningen ”Hitta Hem”. Den har varit utställd på olika platser ute i landet med lokala tillägg. Bland annat har resandebarnens historia i Uddevalla och Vidkärrs barnhem i Göteborg funnits med i utställningen. Referensgrupper av barnhemsbarn/fosterbarn har deltagit i arbetet runt om. Intresset för utställningen har varit rekord i publiksiffror och då särskilt på stadsmuseet i Göteborg.

WP_20150618_13_08_21_Pro WP_20150618_13_08_37_Pro

Förbundsstyrelsen har därför tagit beslutat om att ta över utställningen så den kan fortsätta att visas ute i landet. Då vi kontaktade ansvariga för utställningen om att vi var bereda att ta över utställningen fick vi beskedet att den skulle destrueras vilket med andra ord betyder att den ska köras till tippen och förstöras.

Vi blev med detta besked mycket förvånade. Med många telefonsamtal och mailkontakter har vi lyckats upphäva beslutet om destruering. Utställningen ska en tid framöver förvaras i Stockholm tills beslut tas om vad som ska hända med utställningen. I ärendet om utställningen finns frågan om vem som ska ta kostnaden för fortsatt utställning. Riksförbundet har påtalat och tagit beslut om att den måste fortsätta att leva vidare. Detta under Förbundets ansvar då vi ser Barnhemsbarn/Hitta Hem utställningen som vår portal ut i Sverige med den verksamhet vi har och som vi fortsättnings ska bedriva. När utställningen nu lämnar Stadsmuseet i Göteborg vill vi därefter kunna visa den över hela Sverige i många år framöver. Förbundet har även på sin dagordning att på sikt påverka att ett permanent barnhemsmuseum ska förverkligas i Sverige där ”Hitta Hem” utställningen ska utgöra en bas för Riksförbundets verksamhet.

WP_20150618_12_59_15_Pro

Riksförbundet ska nu träffa ansvariga på Utbildningsdepartementet för svar på om utställningen ska förstöras eller om vi kan ta över utställningen och visa den ute i landet. Vårt beslut i förbundsstyrelsen är att Riksförbundet ska ta över ansvaret så utställningen fortsättningsvis ska visas ute på landets Bibliotek. Första anhalt kommer att bli i Strängnäs. Där kommer kommunen att ta hand om utställningen från i höst fram till våren 2016.

WP_20150618_12_55_38_Pro

Avslutningsvis vill jag tacka alla som lagt ned ett otroligt arbete i att Barnhemsbarn/Hitta Hem utställningen har blivit den portal vi har för vår verksamhet och som vi nu hoppas på att den får leva vidare med. Om vad som händer om utställningen kommer jag att fortsättningsvis meddela om vad som hänt då beslut tas i frågan.

Med vänlig hälsning Krister Lumme.

Historia här : Barnhemsbarn | Göteborgs stadsmuseum

3 kommentarer till “Om Barnhemsbarn/Hitta Hem utställningen

  1. Tack, Krister, det får vi verkligen tro och hoppas – att den ska bevaras.
    En stor och viktig del av vår historia hur barn har haft det förr i världen.

  2. Bra jobbat hela styrelsen & hoppas man tar sitt förnuft tillfånga & låter er ta över utställningen …

    //Kenth

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *