Låg tröskel och högt i tak

Riksförbundet för Samhällets Styvbarn ska vara en organisation för så många som möjligt av dem som varit samhällets styvbarn. Vi är nu drygt 1400 medlemmar. En så stor organisation har aldrig funnit tidigare för dem som varit placerade. Det ger oss en styrka att bevaka våra intressen.

Men vi kunde vara många fler, och vi måste göra det lätt att vara medlem i Samhällets Styvbarn. Har man varit placerad som barn, eller är anhörig till någon som varit eller är placerad, så kan man bli medlem. Men kan också bli medlem bara för att stödja vårt arbete. Vi ska ha en låg tröskel.

De flesta av våra medlemmar har erfarenhet av övergrepp eller försummelser under placering som barn eller unga. Det är naturligt att de sökt sig till oss. Men man behöver inte ha varit utsatt för övergrepp eller försummelser för att bli medlem. Med samhällets styvbarn menar vi alla som varit placerade, även de som kom till hem där de togs väl om hand. Även de bär på en erfarenhet av att leva skilda från sina biologiska föräldrar. Även de hör hemma i Samhällets Styvbarn. Vi ska ha en låg tröskel.

En hel del av våra medlemmar har erfarenhet av det som kallas utanförskap, av arbetslöshet, bostadslöshet eller bidragsliv. Andra har erfarenhet av missbruk eller kriminalitet. De är alla välkomna. Men välkomna är även de styvbarn som mot oddsen har lyckats skapa sig en ordnad tillvaro. Vi har bland våra medlemmar kroppsarbetare, präster, sjukvårdsarbetare, tjänstemän, företagsledare, akademiker, politiker, tidigare riksdagsledamöter och ministrar. Vi ska ha en låg tröskel.

En del av våra medlemmar lever med fysisk eller psykisk ohälsa, medan andra är friskare. En del är sköra, andra till synes robusta. Vi ska respektera att vi är olika och underlätta för varandra att vara medlemmar. Vi ska ha en låg tröskel.

Våra medlemmar är både kvinnor och män, och så ska det vara. Av våra medlemmar är 52 % kvinnor och 48 % män. I vårt riksförbund och i våra lokalföreningar ska både kvinnor och män vara välkomna. Ingen ska få diskrimineras på grund av kön. Inte heller på grund av sexuell läggning, etnisk tillhörighet, nationalitet eller funktionhinder. Vi ska ha en låg tröskel.

De flesta av våra medlemmar är över 50 år. Men 249 är yngre. Riksförbundet för Samhällets Styvbarn är till både för de äldre och de yngre och medelålders. Våra äldre medlemmar har ett behov av att träffa andra som har minnen av samma tid och platser som de själva. Det gäller också våra yngre medlemmar. Många av våra yngre medlemmar är dessutom föräldrar till hemmavarande barn. Vi måste utforma vår verksamhet så att de, lika väl som de äldre, känner sig välkomna. Vi ska ha en låg tröskel.

Vi är, som det står i våra stadgar, religiöst och partipolitiskt obundna. Vi styrs inte av någon religions eller något partis synpunkter. Oavsett religion, eller frånvaro av religion, så är man välkommen till oss. Vi bryr oss heller inte om vilket riksdagsparti någon är medlem i eller sympatiserar med. Vi ska ha en låg tröskel.

* * *

Att vi har en låg tröskel innebär också att vi har högt i tak. Även om vi har den erfarenheten gemensam att vi varit samhällets styvbarn, så är vi inte stöpta i samma form. Vi är alla olika på många sätt. Därför ska vi vara toleranta mot varandra och acceptera den som inte är som mig själv. Vi ska respektera den som har en annan åsikt och vill föra fram den. Vi ska respektera att någon har en annan religion, politiska sympatier, sexuell läggning eller etnicitet.

Vi ska ha högt i tak. Den som haft en god placering ska respektera den som haft en svår placering med övergrepp eller försummelser; men det omvända gäller också. Den som haft lättare att etablera ett ordnat liv ska respektera den som haft svårare, män ska respektera kvinnor, friska ska respektera dem med ohälsa, yngre de äldre, men också omvänt. I Samhällets Styvbarn ska vi inte se snett eller ned på varandra. Vi som varit samhällets styvbarn ska vara ett stöd för varandra.

Vi ska ha högt i tak. Men det betyder inte att allt är acceptabelt i våra sammanhang. Det är inte acceptabelt med främlingsfientliga eller rasistiska kränkningar. Det är inte acceptabelt med sexistiska kränkningar. Det är inte acceptabelt med homofobi eller annat hat. Detta är inte acceptabelt, vare sig det sker i yttranden eller handlingar.

Vi ska ha högt i tak. Men det är inte acceptabelt att kränka andra medlemmar med nedsättande ryktesspridning. Det är inte acceptabelt att sprida förtal av riksförbundet eller dess företrädare, varken till medlemmar, till företrädares anhöriga eller arbetsplatser, eller till andra samhällsorganisationer. Det är inte acceptabelt att företrädare för riksförbundet hotas, vare sig det sker öppet eller i insinuationer. Det är inte acceptabelt att skada eller försöka skada riksförbundet och dess företrädare. Allt detta har skett och det är inte acceptabelt.

Detta är tyvärr inget nytt. Under alla år sedan Samhällets Styvbarn bildades har det förekommit sådana avarter som här beskrivits. Ibland mer, ibland mindre. Det är ett sorgligt faktum att alla styrelser och alla ordföranden, utan undantag, fått känna på kränkningar av det slag som ovan uppräknas. Det är bara ett fåtal personer som beter sig på detta sätt, men det gör inte agerandet acceptabelt.

* * *

När vi i förbundets ledning under åren ställts inför sådant agerande som beskrivits här ovan, så har agerandet många gånger ursäktats med att ”vi är alla vanvårdade”, ”vi är alla skadade”. Men att vara vanvårdad eller skadad får aldrig vara en ursäkt för att själv kränka och skada. De allra flesta som varit vanvårdade beter sig inte så. Genom att förbundets ledning inte på allvar tagit itu med sådant beteende, så har de utsatta fått bära smärtan själva. Vi har flera fall där medlemmar inte orkat eller vågat fortsätta sitt ideella arbete.

Vi kommer från förbundets ledning inte längre att acceptera sådant agerande som här beskrivits. Det är nu slut med det. Vi kommer bestämt att inskrida mot kränkningar och förtal, hat och hot, eftersom sådant motverkar förbundets arbete för ett ömsesidigt stöd och tolerans mellan samhällets styvbarn. Riksförbundet arbetar förvisso med andra frågor än andra intresseorganisationer, men vi ska fungera som vilken intresseorganisation som helst.

Alla vi som är medlemmar i Riksförbundet för Samhällets Styvbarn håller gemensamt på att skapa en organisation som tidigare inte funnits i Sverige, en intresseorganisation för dem som varit samhällets styvbarn. Det finns inget färdigt schema för hur det ska gå till. Men håller vi oss till program, stadgar och demokratiska principer, som ger oss ordning och reda, och har vi en låg tröskel och högt i tak, så ska det lyckas.

2013-01-07

Benny Jacobsson

(Förbundsstyrelsens arbetsutskott har läst denna text och instämmer i den.)

50 kommentarer till “Låg tröskel och högt i tak

 1. En bra och tydlig markering från styrelsen.Hoppas de som skriver all dynga på nätet, tänker till och slutar med det på en gång.Ofta är det som skrivs så allvarligt att det är åtalbart.Om fler säger ifrån,så kanske detta upphör.

 2. Det var skönt att detta kom på pränt, det finns en viss grupp som har ett hat mot dvs styrelsen, ganska obehagligt, har nu blockat dom flesta från södra sverige

 3. Låter inte alls trevligt:( Tänk om alla kunde följa det enkla,självklara,att behandla andra som Du själv vill bli behandlad.

 4. Bra att detta tas upp.Har själv aldrig blivit utsatt för hot och andra kränkningar och ingen annan ska behöva bli det heller.Man måste behandla andra som man själv vill bli behandlad,och med det tar jag för givet att ingen vill bli illa behandlad.

 5. Bra skrivet! Chockerande att det finns människor som vill motarbeta ett så angeläget initiativ.
  Jag är journalist och tillhör gruppen maskrosbarn som lyckats i livet mot alla odds och vill gärna vara till hjälp om jag kan göra nytta.

 6. Det bästa jag läst sen jag blev medlem, sitter med tårar i ögonen precis nu. Med all respekt o heder åt er kram

 7. Bra att det äntligen tydliggörs vilka umgängesregler och tillika vilken nivå som är acceptabel/oacceptabel i föreningsammanhang.Allt för länge har föreningen genomsyrats av hat och oförskämdheter.Dels mot valda företrädare,och det allra värsta,mot olycksbröder och systrar.

 8. Bra skrivit ,, är själv från södra Skåne och var engagerad till att börja med men kände stämningen och drog mig tillbaka sedan dess har jag bara läst och betraktat styvbarn via text. Jag stöder Benny till fullo, ett bra steg till markering!! Hoppas det ger ros och inte ris i ditt fortsatta engagemang ,, Med vänlig hälsning, och respekt Nina

 9. Jättebra skrivet.Alla människor är lika mycket värda å ska behandlas som man själv vill bli behandlad

 10. Hej alla samhällets styvbarn.
  Ett nytt år har fötts och det känns uppfriskande och som alltid efter nyår pirrar det i min kropp av förväntan över det som komma skall. Det vill säga möjligheter. Möjligheter får vi varje dag och inte bara dagarna efter nyår, men det känns ändå som en ”nystart”. Låt oss alla fånga upp den känslan, vara rädda om varandra och dela erfarenheter istället för att konkurera med varann. Konkurransen finns inom var och en av oss som alltid behövt konkurrera för att överhuvud taget få finnas till, men det ger ingen frukt bara elände. Det finns små människor omkring oss i Sverige som behöver vår erfarenhet och stöd för att inte bli en av de personer som vi inte vill befatta oss med. Fokusera medmänniskor, välj era strider och gör 2013 till det bästa år någonsin. Var en god förebild. Kram

 11. BRA BENNY å FÖRENINGEN!

  dock har jag helt misat vad som ligger bakom, det är väl en fördel med att inte hänga på Facebook antar jag. Har dock ett konto men följe rinte vad som händer där längre då jag mest fick ångest och inte förstod hela ryggkliarmodellen FB verkar uppbyggt på.

 12. Bra rutet! Jag håller med till 100% och tycker det är tråkigt att det finns människor bland oss som vill sabba vårt arbete.

 13. Väldigt bra skrivet och tänkvärt.
  Har själv valt att inte läsa på sidan på ett bra tag för man mår dåligt av alla anklagelser och förtal mot varandra…
  Jag hoppas att många tänker till när dom läser och synar sig själv i sömmarna och förstår att innerst inne så är vi alla lika mycket värda och att vi ska finnas för varandra på ett eller annat sätt…uppmuntran och stöd behöver vi alla i både med och motgångar.

 14. Läste just ert utskick. Måste tyvärr erkänna att jag inte riktigt förstår vad det går ut på. Hat, hot, kränkningar osv. är väl självklart att man avhåller sej ifrån..?? Kanske särskilt inom vår förening där alla ”suttit i samma båt”. En del har gått iland andra har ramlat över bord och några kanske ror vidare.. Respekt är väl ändå självklart?

 15. Hej alla och God fortsättning på vårt nya år!

  Själv har jag aldrig kommenterat i ett slutet rum. Föredrar det öppna ((fält eller landskap om man så vill) där varje individ ansvarar för namn, tankar och känslor. Har därför aldrig stött på riktigt hatfyllda och oförskämda kommentarer.
  Det närmast fientliga jag har mött är när någon som tidigare varit missbrukare ansett att jag inte har kunnat vara lika svårt vanvårdad som den eftersom jag inte har blivit missbrukare.
  Det påminner lite grand om medeltida logik. Sjönk gumman till botten i vattnet och dog var hon oskyldig, överlevde hon var hon en häxa.

  Tråkigt att etik med moraliska pekpinnar skall behövas men bra att de framförs för att ge oss alla vägledning på vår allas steniga och kanske också snåriga stig.

 16. Bra Benny, tur att du finns. Själv slutade jag följa FB och nu kanske man vågar på nytt aktivt vågar återvända dit.

 17. Hur kan man sjukna så lågt att man hotar och baktalar mm några i styrelsen som gör ett fantastiskt arbete? Det har inget med psykisk ohälsa att göra utan har andra orsaker som kanske någon myndighet kan ta hand om. Dessa personer ska omedelbart anmälas till rätt instans. Ingen ska behöva utsättas för rasism, homofobi, religöst förtryck eller andra saker. Hemskt!

 18. Mycket BRA skrivet inlägg 🙂 Alla måste vi ha rätten att tycka till… Man måste inte älska homofiler och alla med utländsk bakgrund för att andra vill det, då ruckar vi på jämlikheten åt motsatta hållet…Men man måste vara så klok att man också kan vädra sina åsikter på rätt ställe/forum…och acceptera att även om man själv ogillar eller gillar en sak en person eller vad det nu är, så måste andra få tycka det motsatta….i alla fall här i Sverige. Både föreningen Samhällets Styvbarn och alla som arbetar för den, verkar ju enbart för något positivt…så alla som på något sätt hotar föreningen och personer i den, eller på annat sätt försöker motarbeta oss, bör omgående uteslutas (om den/dom är medlemmar) eller tillrättavisas. Stor heder till Benny för sitt agerande.

 19. Jag läser aldrig fb pga ointresse. Pga kommentarerna är jag glad för det. Det borde vara självklart för alla det som Benny skriver.
  Tack!

 20. Bra skrivelse Benny 🙂 Önskar alla en god fortsättning på 2013…Vi skall värna om varandra med medkänsla och respekt för alla visa stor värme ,finnas till hands för varandra/ Kranizar 🙂

 21. En förening som denna blir ju inte starkare av att vi kränker varandra. Så lägg av med skitsnack och var stolta med vad de som arbetar aktivt har åstadkommit. All heder till dem. Jag kan bara tacka!

 22. helt riktigt du benny tar i tu med problemen,själv kommer jag från malmberget, vuxna skall kunna diskutera,vara siviliserade utan att vara otrevliga med varandra,det skall vara en trygghet att vara med i er förening

 23. Kära vänner styvbarn. När man strider i den atmosfär vi befinner oss i så får man alltid höra spydigheter, kämpa vidare och vänd ryggen åt alla motståndare. De är inte våra vänner, utan motståndare och ivrare som inte skall lyckas. Håll ut!

 24. bra benny att man skall ha en låg tröskel och högt i tak! man måste ju värna om alla alla är lika mycket värda oavsett status och funktionshinder! bra markering! stig pettersson lokalombud i borås

 25. Jag har inte följt det som skrivits i FB-gruppen, men tycker det låter för jäkligt. Ni har gjort och gör ett bra jobb och ska ha creds för det. Jag är en av de där väldigt vanvårdade som totalt stängt av. Har aldrig gått på mötena och hoppades in i det sista att jag skulle vinna en miljon istället för att måsta minnas och berätta om det förflutna. Men processen går vidare och jag har upplevt en enorm vrede och sorg (som jag inte visste att jag bar på). Insikten om att man är en människa och att ingen hade rätt att behandla en så illa, är rätt jobbig att handskas med. Så den här föreningen betyder väldigt mycket för mig. Vetskapen om att det finns människor som fattar vad man gått igenom, som gått igenom samma saker och kan dela ens känslor utan att ömka en och betrakta en som en alien. Vetskapen om att ni finns bär mig just nu. Tack

 26. Du är en förebild Benny för inte bara vårt förbund utan även en mänsklig förebild. Jag delar denna människosyn och tror på tolerans och samtidigt att man vågar konfrontera och åtgärda det som inte är acceptabelt. Det är en fantastisk möjlighet av upprättelse som sker just nu och en chans för alla att gå vidare genom ökad förståelse. Barnen är i centrum. Kristina Ekblad

 27. Jag lever med flera mordhot hängandes över mitt huvud från de fosterbröder som utnyttjade mig sexuellt.För mig spelar ersättningen egentligen ingen roll.jag får aldrig min barndom eller ett bra psyke igen.Men tack för att äntligen någon lyssnade för en gångs skull.

 28. Riksförbundet för Samhällets Styvbarn har stärkts betydligt som organisation sedan Du Benny tog över ordförandeskapet vilket jag är väldigt tacksam för.

 29. oj , hur tänkte dom nu. ge sig på någon som sträcker ut en hjälpande hand. Tack Benny, Nästa gång det är en träff måste jag våga dit. har förstått att jag tyvärr inte är unik.

 30. Jag är tacksam för all positiv respons som skrivs,viktigt för en förändring som kan utveckla oss alla som vill gå vidare…Tack!Benny…

 31. Tack Benny och alla ni andra som visat prov på humanism och ansvarstagande. Vårt riksförbund är viktigt för oss och måste oavbrutet och oförtröttligt orka arbeta vidare med våra frågor. Orken får vi från vår bakgrund och vårt brinnande engagemang och alla vi medlemmars positiva feedback till varandra. Tack för alla värmande ord, de ligger nu som bomull runt mitt hjärta. Kram Yvonne Palm

 32. Benny:klartext är förlösande,sanning o rättfärdighet ger frihet o gott samvete.
  Låt oss vara följsamma i detta.
  Tack!

 33. Väldigt klart och bra skrivet, är imponerad av att vara med i en sådan bra organisation.

 34. Heder åt Er och allt jobb ni lägger ner! Är inte ett dugg förvånad att det förekommer hotelser och förtal, nu har dessa människor ett forum att gömma sig i, när vi var små och omhändertagna var det fyra väggar och ett tak som skyddade dem från att avslöjas!
  Tack för det jättejobb ni gör i styrelsen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *